تولید قند از شکر سفید
خط تولید قند کله و خشابی از ظرفیت ۱ الی ۱۰ تن در ساعت
مقدمه :
امروزه توليد قند كله از شکر سفید به دو روش پرسی و ریختنی ( کریستالیزاسیون ) انجام میشود.
توليد قند كله در اندازههاي كوچك به كمك پرس و بصورت اتومات امكان پذير ميباشد. در حاليكه توليد قند كله در اندازه بيش از 2 كيلوگرم با داشتن كيفيت مطلوب به وسيله روش پرسي امكان پذير نميباشد. در روش پرسي كه در حال حاضر تماما بصورت اتومات توليد مي گردد.براي توليد قند كله ابتدا كريستال هاي شكر تا اندازه كريستال هاي 1 ميليمتر در يك مخلوط كن با آب مرطوب شده و سپس در يك قالب بصورت 6 قند كله ريخته مي شود و سپس به كمك هوا از پايين پرس مي گردد. قند كله شكل نيافته بصورت دستي از مسير خارج مي شود و فقط قندهاي كله سالم به تونل خشك كن هدايت مي گردند .
ز در حاليكه در روش ريختني ( کریستالیزاسیون ) مراحل توليد پيچيده تر و طولاني تر ميباشد،که خلاصه ای از آن به شرح زیر می باشد.
مراحل توليد قند كله بروش کریستالیزاسیون:
1- دريافت وانبار کردن شكر سفيد
پس از حمل شکر سفید به عنوان ماده اولیه به کارخانه و قبل از اینکه انبار شود آن را توزین و جهت تعیین کیفیت از آن نمونه برداری میشود.
2- انتقال شکر سفید به حل کن و تهیه کلرس :
شكر سفيد پس از تخلیه در داخل قیف، توسط یک دستگاه هلیس بالابرکه زیر قیف قرار دارد به حل کن منتقل و در حل کن همراه با آب گرم و تمام پسآبی که از حل کن قند فرستاده میشود حل میگردد .
3- صاف كردن کلرس :
با توجه به این که کلرس تهیه شده باید رنگبری گردد و یکی از عوامل مهم در افزایش کیفیت رنگبری صاف بودن و عدم وجود ذرات خارجی همراه کلرس است بنابراین کلرس تهیه شده قبل از رنگبری بايد به كمك فیلترصاف گردد. اين عمل باعث می گردد كه عمر استفاده رزين نيز افزايش پيدا كند.
4- رنگبري :
عملیات رنگبری کلرس توسط برجهای رزینی انجام میشود رزین های مصرفی از نوع اکریلیک و یا آسترینیک در برابر گرما مقاومت بالایی داشته و دارای سطح تخلخل بالایی بوده، که بدینوسیله مواد رنگی به مولکولهای سنگین مانند ملانوئیدین و ملانین و کارامل را در خود جذب کرده و باعث رنگزدایی از شربت میگردد.
5- کریستالیزاسیون پخت قند:
تهیه پخت قند به صورت عملی شامل مراحل زیر میباشد:
- پایه گرفتن
- تغلیظ شربت تا حالت اشباع و سپس فوق اشباع
- مایع دادن به آپارات
- رشد کریستالها
- سفت کردن پخت
6- ملاکسور ( کریستال ریز ) :
پخت قند پس از آماده شدن به داخل یک مخزن که ملاکسور نامیده میشود تخلیه میگردد. ملاکسور مخزنی است که دارای همزن می باشد . و به تدریج قالب ریزی می گردد .
7- کلکتور قند:
تخلیه پخت قند می بایست داخل قالب های کله قند شده تا انعقاد در رشد کریستال ها آغاز گردد . این تقسیم به داخل قالب ها توسط کلکتور انجام می پذیرد . و دارای شیر های تخلیه می باشد .
8- سانتریفیوژ های قند :
وظیفه سانتریفوژها خارج نمودن پسآب داخل قالب قند میباشد. نوع عملکرد سانتریفوژها تاثیر بسزائی بر کیفیت قند دارند.
در انتها قالب های قند به داخل گرمخانه هدایت شده و پس از مدت زمان معینی کله های قند بسته بندی شده و آماده مصرف می باشد . لذا توصیه می شود که قند کله پس از گرمخانه در قسمتی دیگر ( سردخانه ) خنک تر گردد تا قند سفت تری به دست آید .